This post is also available in:
Español
English
Het verhaal van Paul Vigo Berrospi is dat van een Peruaan, zoals zovelen, die zijn geboorteland Cajamarca verliet voor een nieuw leven in Nederland. Met vastberadenheid, passie en een diepe liefde voor zijn familie en zijn Peruaanse erfgoed overwon Paul uitdagingen, vond nieuwe kansen en wist zichzelf opnieuw uit te vinden om de rijkdom van de Peruaanse keuken in Europa te delen. In dit interview vertelt hij over zijn avonturen, zijn streven naar verbetering en de lessen die hij onderweg leerde.Paul Vigo Berrospi: Een Peruaanse ondernemer die smaken en dromen combineert in Nederland
Cajamarca: Waar het allemaal begon
Paul werd geboren in Cajamarca, een stad die hij met veel liefde beschrijft: “Ik woonde in Cajamarca tot mijn 33e, op twee straten van het centrale plein. Ik heb hele mooie herinneringen aan mijn tijd in Peru, de beste en meest blijvende in mijn stad, waar ik omringd was door familie, vrienden en vooral onze eigen cultuur.” Hij studeerde Communicatiewetenschappen en hoewel hij geen professionele kok was, had hij altijd al interesse in koken dankzij de invloed van zijn familie. Zijn moeder, tante en andere familieleden – vooral vrouwen – lieten de smaken en geuren van de heerlijke huisgemaakte keuken in zijn hart achter.
Het begin van een nieuw avontuur: Emigreren naar Nederland
Pauls leven veranderde toen hij samen met zijn vrouw Sara besloot naar Nederland te verhuizen in 2017. “We woonden ongeveer negen jaar in Cajamarca met mijn Nederlandse vrouw Sara, en toen onze eerste dochter Julia werd geboren, besloten we helemaal opnieuw te beginnen. Sara wilde terug naar haar land, maar ze begreep het toen ik zei dat ik erg verdrietig zou zijn als er iets met mijn ouders zou gebeuren, omdat hun gezondheid niet goed was.”

Op een dag vertelde Paul zijn vader over zijn plannen: “Ancestro – zo noemde ik mijn vader liefdevol – ik ga naar Nederland verhuizen.” Zijn vader antwoordde met de liefde van een vader voor zijn zoon: “Nee, cholito, je gaat pas als ik onder de grond lig.”
Helaas overleed zijn vader enkele maanden later, en een jaar later ook zijn moeder, die hij liefdevol “mi ancestrita” noemde.
“Ik ben geen traditionele kok, maar ik breng de smaken die ik sinds mijn kindertijd herinner, naar mijn gerechten.”
Zijn beslissing was emotioneel, vooral na het verlies van zijn ouders, die een fundamentele rol in zijn leven speelden. Maar met de steun van zijn vrouw en dochters besloot Paul een nieuw avontuur te beginnen in een ander land, met een cultuur en gewoonten die heel anders waren dan wat hij gewend was.
De kok ontwaakt in Nederland
Toen hij in Nederland aankwam, ontdekte Paul zijn ware passie voor koken. Hoewel hij in het begin goede maar ook uitdagende ervaringen had in restaurants, motiveerde zijn liefde voor gastronomie hem om door te gaan. “Eerst werkte ik in twee Peruaanse restaurants, maar het was niet wat ik had verwacht, dus besloot ik andere kansen te verkennen. Later ontmoette ik Devora, een Peruaanse chef, en dankzij haar werd ik weer verliefd op koken. Het was als een intensieve cursus in het snelle tempo van een professionele keuken, en ik realiseerde me dat ik in deze wereld wilde blijven,” herinnert Paul zich.
Zijn ervaring in verschillende restaurants liet hem de goede kanten van elk ontdekken en leren van moeilijke situaties. “In slechte plekken leerde ik hoe je dingen níet moet doen, en in goede plekken leerde ik technieken, personeelsmanagement en vooral de smaak van de Nederlandse eter.”
Ondernemen in de Peruaanse keuken: Een fusie van smaken
Paul wilde niet alleen leren; hij besloot te ondernemen en de smaken van zijn thuisland te combineren met lokale en Aziatische invloeden. “Op plekken waar ik werkte, stelde ik recepten voor met Peruaans eten, en ik zag dat ze goed werden ontvangen. Dat motiveerde me om workshops te beginnen, waar ik de veelzijdigheid van onze keuken kon laten zien,” vertelt hij. Voor Paul betekende ondernemen dat hij de wortels van zijn cultuur naar nieuwe tafels bracht, zich aanpassend aan de lokale smaak maar de Peruaanse essentie behoudend.
“Ik ben geen traditionele kok, maar ik breng de smaken die ik sinds mijn kindertijd herinner, naar mijn gerechten,” zegt hij trots. Voor hem is er niet één gerecht dat zijn onderneming vertegenwoordigt, maar een creatieve fusie die Peruaanse smaken en ingrediënten uit andere culturen verkent. “Ik hou ervan te improviseren en te combineren, maar het belangrijkste is dat de klant geniet van iets smaakvols met een verhaal op zijn bord.”
Sterke punten, uitdagingen en successen: Het gezicht van ondernemerschap
Ondernemers worden niet geboren, ze worden gemaakt, en Paul heeft uitdagingen moeten overwinnen, maar zijn sterke punten hebben hem geholpen. “Ik hou ervan risico’s te nemen, en als ik aan iets werk dat van mij is, geef ik 150%. Ik vind het geweldig om te delen wat ik hier heb geleerd, en ik hecht veel waarde aan de tevredenheid van het publiek,” zegt hij. Toch geeft hij toe dat administratie niet zijn sterkste punt is en dat hij nog steeds leert omgaan met zaken als boekhouding en financiële planning.
Ondanks de moeilijkheden is zijn grootste prestatie dat hij een persoonlijk project met Peruaanse keuken in een cultureel zo verschillend land als Nederland heeft kunnen ontwikkelen. “Voor mij is het feit dat mijn project hier wordt gewaardeerd mijn grootste succes, zowel professioneel als persoonlijk.”
De Peruaanse keuken in Europa: Een veelbelovende toekomst
Als hem wordt gevraagd naar de evolutie van de Peruaanse keuken in Europa, heeft Paul een duidelijke visie: “Als wij die in de gastronomie werken, ons hart en ziel erin stoppen, kunnen we onze culinaire cultuur ver brengen. Ik heb veel respect voor ons eten, maar ik waag me ook aan aanpassingen voor de lokale smaak. Ik denk dat die fusie en aanpassing essentieel zijn voor meer acceptatie.”
Voor hem is ceviche het gerecht dat hem het meest emotioneel met Peru verbindt. “Het is een gerecht dat er eigenlijk al is sinds we geboren worden, in verschillende varianten, en altijd aanwezig is bij familiefeesten en vriendenbijeenkomsten.”
Familie: De drijvende kracht in zijn leven
Paul benadrukt dat zijn familie fundamenteel is geweest voor zijn succes. “Mijn vrouw en mijn twee jonge dochters zijn de belangrijkste drijfveren achter dit avontuur dat ik hier beleef, en vanaf het begin heb ik hun onvoorwaardelijke steun. Voor hen doe ik wat ik doe.”
Voor wie een vergelijkbaar pad wil volgen, heeft Paul een advies: “Als je een droom hebt, zet dan eerst beide benen op de grond, analyseer de markt en als je ziet dat het gaat werken, ga er dan voor! Wees niet bang om risico’s te nemen als je weet wat je wilt.”
Een pad van leren en aanpassen
Als hij terugkijkt op zijn reis, benadrukt Paul dat elke ervaring, goed of slecht, een leermoment was. “De weg is lang, en elke dag leer je iets nieuws. Tot nu toe weet ik dat ik nog niets weet, en dat motiveert me om te blijven groeien.”
Met passie en inzet heeft Paul Vigo Berrospi de essentie van de Peruaanse keuken naar Nederland gebracht, waarbij hij smaken combineert en het beste van zijn leerervaringen, successen en inspanningen laat zien, terwijl hij zijn Peruaanse cultuur vermengt met zijn leven in Nederland voor een nieuw en divers publiek. Zijn verhaal is een inspirerend voorbeeld van hoe doorzettingsvermogen en passie je tot grote prestaties kunnen brengen, hoe ver van huis je ook bent.
Laat ons weten wat je ervan vindt!
Mis de heerlijke gerechten niet bij hun stand, “Ceviche con cuchara”, in de Foodhall Arnhem (Rijnkade 49, 6811 HB Arnhem). Wij nodigen u ook uit om hun website www.workshopperuvianfood.nl te bezoeken en hun culinaire talent te ontdekken. Deel dit artikel met je vrienden, zodat ook zij haar verhaal kunnen leren kennen en een Peruaans talent in de gastronomische wereld kunnen steunen!
Wij willen graag weten wat u van Paul vindt. Uw deelname is daarbij erg belangrijk. Laat daarom uw commentaar achter en deel deze ervaring. Bedankt dat u met ons meedoet aan dit Peruaanse culinaire avontuur!