This post is also available in:
Español
English
Salsa heeft iets magnetisch. Het maakt niet uit waar je bent ter wereld: zodra de eerste akkoorden klinken, ontspannen je schouders, beginnen je voeten te bewegen en klopt je hart sneller. Het is een ritme dat hypnotiseert, grenzen overstijgt en universeel wordt. Je hoort het op feestjes, markten, radio’s en grote podia, en overal ter wereld voelt het als thuis.
Van New York tot Havana, via Medellín, Caracas… en ja, ook Lima.
Lima? Jazeker. Want Peru heeft veel meer met salsa te maken dan de meeste mensen denken.
Wat maar weinigen weten —en jij gaat het vandaag ontdekken— is dat sommige van de meest iconische nummers van het genre geschreven zijn door Peruanen. Liedjes die geschiedenis hebben geschreven, meegezongen door menigten, vertolkt door legendes zoals Celia Cruz, Héctor Lavoe, Oscar D’León, en vele anderen. Teksten die zijn ontstaan in de wijken van Callao, in studio’s in Lima, uit de inspiratie van componisten die een blijvende indruk hebben achtergelaten zonder veel ophef.
Verrast? Je bent niet de enige. Jarenlang hebben we op deze klassiekers gedanst en meegezongen zonder te beseffen dat achter het succes Peruaans talent schuilt.
In dit eerste artikel presenteren we je 6 salsanummers met een Peruaanse ziel. Je ontdekt wie ze schreef, hoe ze grote podia bereikten en waarom hun verhaal het waard is om te vertellen.
En dit is nog maar het begin.
Want Peru exporteerde niet alleen teksten en melodieën: het ontwikkelde ook een eigen, bruisende, intense en gepassioneerde salsascene. Een beweging die de grootste iconen van het genre heeft ontvangen en generaties muzikanten, dansers en fans heeft gevormd.
Daarover praten we in het tweede deel van deze serie.
Maar eerst, ontdek samen met ons deze salsapareltjes met Peruaans DNA. We beloven je dat je ze na het lezen nooit meer op dezelfde manier zult horen.
1. Llegó la Banda
- Peruaanse auteurs: Walter Fuentes Barriga & Enrique Lynch
- Uitgevoerd door: Willie Colón & Héctor Lavoe
Dit krachtige nummer opende talloze legendarische concerten van Fania. Wat weinig mensen weten, is dat het werd geschreven in Peru door Walter Fuentes Barriga en Enrique Lynch, twee sleutelfiguren uit de tropische muziekscene van Lima in de vroege jaren ’70. De bekendste versie werd gepopulariseerd door Willie Colón en Héctor Lavoe en werd een salsa-anthem, maar de oorsprong is 100% Peruaans. Een klassieker die van Lima naar New York reisde… en een plek vond in het hart van de salsa.
Originele versie: Enrique Lynch
Salsa-versie – Willie Colon & Héctor Lavoe
2. Toro Mata
- Peruaanse auteur: Caitro Soto
- Uitgevoerd door: Celia Cruz
Dit Afro-Peruaanse lied met diepe wortels werd heruitgevonden door de koningin van de salsa, Celia Cruz. De auteur, Caitro Soto, is een legende in de Afro-Peruaanse folklore, en Toro Mata is een van de meest representatieve nummers van onze muzikale identiteit. Celia gaf het haar onmiskenbare stijl en bracht het naar een wereldwijd publiek, maar de essentie van de Peruaanse kust blijft intact in elke noot.
Originele versie – Caitro Soto
Salsa-versie – Celia Cruz
3. Tu Fotografía
- Peruaanse auteur: Gian Marco Zignago
- Uitgevoerd door: Gloria Estefan
Nog een meesterwerk van Gian Marco dat door Gloria Estefan tot een wereldwijd succes werd gemaakt. Tu Fotografía is een melancholisch stuk dat, dankzij Caribische arrangementen, ook de overstap naar salsa maakte. Deze samenwerking is slechts één van de vele die deze getalenteerde Peruaanse singer-songwriter met internationale sterren heeft verbonden. Zijn pen overstijgt genres en grenzen.
Originele versie – Gian Marco
Salsa-versie – Gloria Estefan
4. Eres Mentirosa
- Peruaanse auteurs: Tito Caycho & Los Mirlos
- Uitgevoerd door: Louie Ramírez & Ray de la Paz
Dit nummer, gezongen door het beroemde salsaduo Louie Ramírez & Ray de la Paz, is een pareltje van het romantische salsa-repertoire uit de jaren ’80. Achter de directe, gevoelige tekst schuilt Tito Caycho, een Peruaanse componist die zijn stempel op het genre drukte zonder veel schijnwerpers. Wederom een voorbeeld van hoe Peruaanse ritmes de klassieke salsa hebben verrijkt.
Originele versie – Tito Caycho – Los Mirlos
Salsa-versie – Louie Ramírez & Ray de la Paz
5. Si Te Marchas
- Peruaanse auteur: Alfredito Linares
- Uitgevoerd door: Los Adolescentes
Alfredito Linares is een van de grote namen in de Peruaanse salsa. Pianist, arrangeur en componist, zijn talent heeft generaties beïnvloed. Si Te Marchas werd in een jeugdige, frisse en ritmische stijl gebracht door Los Adolescentes. Het werd een hit in de romantische salsa van de jaren ’90, maar weinig mensen weten dat het werk afkomstig is van een Peruaanse meester.
Originele versie – Alfredito Linares
Salsa-versie – Los Adolescentes
6. Sincera Confesión
- Peruaanse auteur: Erazmo Díaz
- Uitgevoerd door: Oscar D’León
Wat velen niet weten, is dat dit nummer oorspronkelijk geen salsa was, maar een Peruaanse criollo-wals vol gevoel, gitaren en melancholie uit Lima. De auteur, de Peruaanse componist Erazmo Díaz, schreef een tekst vol oprechtheid en emotionele bevrijding. Decennia later maakte Oscar D’León, de legendarische sonero del mundo, er een krachtige salsa van die de emotie van het origineel behoudt, maar met de overweldigende kracht van het Caribisch ritme. Een transformatie die laat zien hoe Peruaanse muziek zich kan aanpassen en schitteren op elk podium.
Originele versie – Interpretada por Eva Ayllon
Salsa-versie – Oscar D’León
Zoals je ziet, schuilt achter veel salsahymnes een Peruaanse oorsprong die maar weinig mensen kennen. Teksten geboren in Lima, het Amazonegebied of het hart van het criollisme hebben internationale podia bereikt in de stemmen van de meest iconische salsazangers. De Peruaanse invloed is niet alleen aanwezig, ze is essentieel geweest voor de evolutie van dit geliefde genre.
En dit is nog maar het begin…
In het tweede deel van dit speciale dossier tonen we je nog zes liedjes die je vast en zeker al hebt gehoord of op hebt gedanst, vertolkt door artiesten als Rubén Blades, Marc Anthony en El Gran Combo de Puerto Rico – allemaal met een verrassende Peruaanse connectie.
Vond je dit artikel leuk?
Laat je reactie achter, deel het met je salsa-vrienden en abonneer je op onze nieuwsbrief om het volgende deel niet te missen.